Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Naravoslovno-tehniški dan za Prvo gimnazijo


Odprtokodni programi - Linux

Odprtokodni programi postajajo vedno bolj uporabni in prijazni do uporabnikov. Ti programi omogočajo opravljanje različnih opravil, od upravljanja računalnika s pomočjo operacijskega sistema (npr. Linux), do uporabe specifičnih programov, ki jih lahko uporabljamo na naslednjih področjih: pisarna, internet, večpredstavnost, upravljanje sistema, itd.

Namen te delavnice je spoznavanje odprtokodnih programov, ki omogočajo opravljanje vsakodnevnih opravil na operacijskem sistemu Linux. Predstavljene bodo grafične aplikacije za pisanje dokumentov (OpenOffice, Koffice), delo z elektronsko pošto (Mozilla, KMail), brskanje po internetu (Mozilla, Konqueror), predvajanje filmov (Mplayer, Xine) in glasbe (Xmms), obdelavo slik (Gimp) in sistemski programi (nastavitev namizja, sistemske nastavitve, arhiviranje, datotečna orodja in nadzorovanje).

Poudarek delavnice bo na praktičnem delu, kjer bodo udeleženci preizkusili odprtokodne programe in se na tak način seznanili z njimi in operacijskim sistemom Linux.