Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Hevreka!06


Hevreka06

24.-26. oktober 2006, Cankarjev dom, Ljubljana

Programska skupina

Borko Bošković

Hevreka06 IMG 4721.JPG

BBChess je šahovski program, ki ga razvijajo sodelavci programske skupine Računalniški sistemi, metodologije in inteligentne storitve. Omogoča igranje šaha in analiziranje pozicij, pri čemer uporablja iskalne algoritme, ki s pomočjo posebne ocenitvene funkcije izbirajo najboljše poteze. Program preiskuje približno 1,000,000 pozicij na sekundo in dosega moč igranja 2200 ELO točk. Napisan je v programskem jeziku C in teče v uporabniških vmesnikih večine današnjih računalniških sistemov. Vgrajeno ima bitno predstavitev igre, transpozicijsko tabelo, lastno otvoritveno knjižnico, univerzalni šahovski protokol UCI, iskanje, ki temelji na algoritmu alfa-beta, in generator potez po principi MVV/LVA.

Ocenitvena funkcija, ki jo uporablja BBChess, dopolnjujemo z evolucijskim algoritmom, ki programu omogoča samodejno učenje in izboljševanje odločitev.

Programska skupina Računalniški sistemi, metodologije in inteligentne storitve razvija še več drugih inteligentnih storitev in znanstveno raziskuje na področjih računalniških jezikov, računalniške grafike in animacije, računalniške geometrije in multimedijev ter obdelave signalov in slik. Več informacij o tem najdete na http://www.cs.feri.uni-mb.si/.